A termék a kosárba került.
Új jelszó kérése
Kategóriák
Szűrés
Gyártó
Garancia
Ár
19 990 Ft - 69 990 Ft
Hírlevél
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Légzésfigyelő

Baba és gyermek ruházat
BABAKOCSI

Mire jó a légzésfigyelő készülék?

Légzésfigyelő készülék nélkül lehetetlen figyelni egész nap a baba légzését. Fontos, hogy a baba légzését a kiságy bármely pontján biztonsággal érzékelje a készülék még akkor is, amikor a baba már elmászkál a helyéről álmában.

A bölcsőhalál (SIDS) az egy hónapos és egy éves kor között a leggyakoribb halál ok.

A légzésfigyelő készülék a baba légzésének figyelésével segíthet elkerülni a tragédiát. Nem életmentő berendezés, de életet menthet.

Jó ha tudja: EU-s és hazai előírások szerint minden légzésfigyelő eszköznek rendelkeznie kell a 'II.b orvostechnikai eszköz' minősítéssel.


Sorrend:


Sorrend:

Légzésfigyelő választási szempontok:

Hol használjuk?

Ha több helyszínen, érdemes többlapos készüléket vásárolni, mert ha a babát áthelyezzük pl. babakocsiba, csak a központi egységet kell a másik érzékelőlaphoz csatlakoztatni.

Fő tulajdonságok

Egy légzésfigyelő készülék esetében fontos, hogy könnyen kezelhető legyen. Ezt a részletes és érthető kezelési utasítás nagymértékben segíti.

Jobbak a digitálisan beállítható, programozható készülékek.

Mivel biztonsági, megelőző eszközről van szó, kiemelt szerepe van a műszaki megbízhatóságnak is. A készüléknek megfelelő erősségű és jól látható hang-és fényjelzést kell adnia vészhelyzetben. A világító kijelzővel rendelkező készülékek jobban érzékelhetőek és többlet információval szolgálnak az érzékelés jósága szempontjából. Az elemfeszültség csökkenést, a vezetékszakadást illetve rövidzárat ugyancsak riasztással kell jeleznie egy megbízható készüléknek.

A légzésfigyelő készülék megfelelő elhelyezése a baba környezetében fontos szempont lehet. Jobb megoldás ha a légzésfigyelő központi egysége a kiságy szélére rögzíthető.

Külön oda kell figyelni arra, hogy a riasztás hangja jól hallható legyen, a szülő felébredjen rá.

Ha a baba véletlenül rá tud feküdni a riasztóegységre, vagy a vastag takaró alól nem hallatszik megfelelően a riasztás hangja, akkor az a légzésfigyelő hamis biztonságérzetben tarja a szülőt, aki baj esetén esetleg nem hallja meg a jelzést. A baba testére, övére csatolható légzésfigyelő esetében sajnos ilyen eset előfordulhat.

Ezért elsősorban olyan légzésfigyelőt használjon, amelyik lehetőleg a matrac alatt érzékel (nem zavarja a babát), a jelző egység pedig kellő távolságban van a babától.

Érzékelőlapok

A nagyméretű érzékelőlap általában nagyobb felületet és biztonságosabban tud monitorozni.

Ha több nagyméretű lapot használunk a kiságy szinte teljes felülete megfigyelhetővé válik.

Lényeges szempont az oldalirányú érzékenység amely a biztonságos érzékelést növeli. Egyes készülékeknél az érzékelőlapok száma további pluszlapokkal növelhető .

Csatlakozók

Fontos, hogy a készülék csatlakozói valamilyen önzáródó megoldás révén véletlen kihúzás ellen biztosítva legyenek. Így a nagyobb baba sem tudja azokat az alapkészülékből kihúzni. Ugyanez vonatkozik az érzékelőlapok felőli megfelelő mechanikai rögzítésre is.

Ágyak, matracok

A korszerű légzésfigyelők többsége általában bármilyen típusú matraccal használható. Itt is fontos azonban kiemelni a nagyobb méretű érzékelőlap használatát. Ha az általában rendelkezésre álló - kb. 110X60 cm - méretű kiságynál nagyobbat használunk, mindenképpen javasolt a több, nagyobb méretű érzékelőlap alkalmazása.

Forgalombahozatali engedélyek

Csak olyan készüléket érdemes vásárolni, amelyiken valamilyen független orvosi minősítő szervezet engedélye szerepel. Ezek az ún. CE xxxx számok - amelyek nem azonosak a szinte minden eszközön megtalálható CE számnélküli jelzéssel - szavatolják azt, hogy a készülék átesett a minősítő vizsgálaton illetve folyamatos gyártási kontrollal rendelkezik. Ilyen engedély nélkül forgalomba kerülő légzésfigyelő készülékek nem tekinthetők orvostechnikai eszköznek és nincsenek biztonsági osztályba sorolva sem.

Egyes típusok konkrét orvosi vagy kórházi ajánlással kerülnek forgalomba - ezeket célszerű előnyben részesíteni vásárláskor.

Garancia, szerviz, műszaki megbízhatóság

Jó, ha előzetesen tájékozódunk egy készüléktípus műszaki megbízhatóságáról - akár ismerősöktől vagy szakembertől. Érdemes előzetesen megismerni a garanciális és azon túli javítási feltételeket. Így talán a legfontosabb ebben a kérdésben a javítás időtartama, illetve adnak-e cserekészüléket erre az időszakra. Azok a készülékek mindenképpen előnyt élveznek melyek több év garanciát biztosítanak, esetleg cseregarancia formájában.

Egyebek, szolgáltatások

Mi a teendő ha a készülék riaszt? Ha a készülékhez tájékoztató vagy oktató film tartozik mindenképpen fontos szempont lehet. Egy jól működő ügyfélszolgálat, ahol üzemeltetési kérdésekre, orvosi problémákra is válaszolni tudnak kiemelt jelentőségű.

Nagyon hasznos a bölcsőhalál megelőzése céljából tanfolyamon való részvétel, ma már sok helyen szerveznek ilyeneket. Érdemes azokra elmenni, ahol az elméleti tudnivalókat a gyakorlatban is ki lehet próbálni. Pl. az újraélesztési folyamat alapszintű elsajátítása kiemelt jelentőségű.

Ár-érték arány

Tudjuk, hogy ma még nagyon sok családban döntő vásárlási szempont az ár. Ha javasolhatjuk egy légzésfigyelő készülék esetében NE legyen az. Az előzőekben igyekeztünk felsorolni azokat a fő szempontokat, tulajdonságokat, amelyek figyelembe veendők készülékvásárlás előtt. Ezekből látható, hogy sok tényezőt, tulajdonságot érdemes mérlegelni mielőtt egy konkrét típus mellett döntenénk. Itt is igaz , hogy a legolcsóbb szinte biztos, hogy nem a legjobb! Lehet, hogy egy-két csomag pelenka árkülönbözetével sokkal magasabb műszaki színvonalú, megbízhatóbb készüléket tudunk vásárolni.

Orvosi tájékoztató

Minden hónap utolsó péntekén bölcsőhalál-prevenciós oktatást tartanak gyermekorvosok és szakasszisztensek részvételével a Heim Pál Gyermekkórházban szülőknek és érdeklődőknek.
Információ: 06-1/459-9100 /1155-ös mellék
» Térkép a HEIM PÁL Gyermekkórházhoz

 

Bölcsőhalál - SIDS - légzéskimaradás, légzési apnoe, hirtelen csecsemőhalál

 Bölcsőhalál - Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)
- Mi az a csecsemőkori hirtelen halál, vagy más néven bölcsőhalál?
- Kik a veszélyeztetettek?
- Milyen módon előzhető meg kialakulása?
- Hogyan csökkenthető a veszély a légzésfigyelő készülékkel?

Az SIDS a meghatározás szerint olyan csecsemő vagy kisgyermekkori hirtelen haláleset, amely az előzmények alapján váratlan és a halál okát a későbbi alapos orvosi vizsgálatokkal sem lehet kideríteni.

A bölcsőhalál az egy hónapos és egy éves kor között a leggyakoribb halál ok. Az Egyesült Államokban több csecsemő halálát okozza, mint a tüdőgyulladás, HIV fertőzés, rák és az izomsorvadás együttesen.
Magyarországon a bejelentések alapján számolt hivatalos és a becsült adatok eltérőek, különbségük közel nyolcszoros. Az ok abból adódik, hogy a bölcsőhalál kizárásos alapon felállított kórisme, s a vizsgálatok kivitelezése és értékelése nagymértékben függnek a halált megállapító orvostól, illetve korboncnoktól.

Napjainkban is több kutatócsoport foglalkozik az okok felderítésével, hogy mely körülmények és tényezők növelik meg az előfordulás veszélyét. Két fő csoportra oszthatóak az okok: biológiai és környezeti okokra.

 

Biológiai kockázati tényezők

Életkor:
Leginkább a 2-5 hónapos életkor közötti csecsemők veszélyeztetettek. Az esetek döntő többsége 6 hónapos kor előtt következik be.
A baba neme:
Mint számos egyéb betegség esetében, itt is a fiúk veszélyeztetettebbek. Esetükben az előfordulás aránya mintegy másfélszeres.
Korábbi előfordulás:
Genetikai tényezőkből adódóan, vagy a környezeti hatások esetleges halmozódása folytán, az azonos szülőpár következő gyermekénél nagyobb valószínűséggel fordul elő.
Koraszülés, alacsony születési súly, ezzel összefüggésben az ikerszülés:
Mindkét kockázati tényező fokozott szerepet játszik minden csecsemőhalállal végződő betegség kialakulásában, így a bölcsőhalál előfordulásának veszélyét is növeli. Ikrek esetében a születési súly általában alacsonyabb, s gyakori a koraszülés.
 

Környezeti kockázati tényezők

Hason fekve altatás:
Amennyiben orvosa vagy védőnője, egyéb ok miatt mást nem javasol, gyermekét háton fekve altassa!
Dohányzás:
Köztudott, hogy a dohányzás bizonyítottan ártalmas az egészségre. Dohányzó terhes nők magzataira ez fokozottan vonatkozik. A szoptató anyukák, ha dohányoznak, akkor a csecsemő számára oly fontos anyatejjel együtt, nikotint is juttatnak gyermekük szervezetébe. A passzív dohányzás, vagyis a csecsemő környezetében elszívott cigaretták füstje is bizonyított módon emelik a bölcsőhalál előfordulásának kockázatát.
Alkoholfogyasztás:
Régi bölcsesség: a túlzott alkoholfogyasztás árát az utódok is megfizetik.
Kábítószer-fogyasztás:
A drogfogyasztó gyermekágyasokkal és újszülöttjeikkel való foglalkozás fokozott figyelmet igényel, a krízisprogram részének tekinthető speciális feladat. Az újszülöttnél 4-6 hetes korig is megfigyelhetők súlyos elvonási tünetek. Fontos a csecsemő fokozott gyermekorvosi, védőnői ellenőrzése.
Évszak, napszak:
A bölcsőhalál bármely évszakban, a nap bármely időpontjában előfordulhat, de gyakoribb a hidegebb hónapokban és az éjszakai órákban.

A fentiek megszívlelése segíthet megelőzni, teljes bizonyossággal azonban nem kerülhető el a trauma kialakulása. A világszerte folyó intenzív kutatómunka eredményeként sikerült azonosítani néhány kockázati tényezőt, amelyek kiküszöbölésével jelentősen csökkenthető a bölcsőhalál előfordulásának esélye.

A légzésfigyelő készülék a baba légzésének figyelésével segíthet elkerülni a tragédiát. Nem életmentő berendezés, de életet menthet!

Orvosi tanácsadás: telefon:(06-1-) 401-0963
(forrás: VMD 95 Kft. honlapja)