Biztonsági autós gyerekülés

Gyerekülés használati szabályai!

A gyermek születésétől kezdve, egészen a minimum 135 cm-es - első ülésen 150 cm-es - magasság eléréséig kötelező a biztonsági gyerekülések használata. 135 cm feletti magasság esetén is csak abban az esetben hagyható el a gyerekülés, ha a gyermek testméretéhez igazodik a biztonsági öv – ez azt jelenti, hogy kényelmesen kúszik át az öv a gyermek vállán, a nyakát nem irritálja/vágja. Ha szükséges 135 cm felett ülésmagasító segítségével érhető el a biztonságos pozíció.

Számos pont figyelembe vételével találhatjuk meg a gyermekünk számára legtökéletesebb és legbiztonságosabb gyerekülést.

1. Korcsoport kiválasztása:

Újszülött kortól a 13 kg-os súly eléréséig - a babahordozók használhatóak. A legtöbb hordozó szűkítő ergonomikus kialakítású szűkítőbetéttel felszerelt, hogy a legkisebbek is stabil és biztonságos testhelyzetet vegyenek fel, később a betét eltávolítható.

A babahordozó helyes bekötése:
- menetiránnyal ellenkezően az első és hátsó ülésre, az autó saját, 3 pontos biztonsági övével
FONTOS! Az első ülésen csak kikapcsolt légzsák esetén használható a hordozó!

A gyerek növekedésével különböző korcsoportú ülések közül válogathatsz, az ülésmagasítókig bezáróan. A gyártók az érvényben lévő EU-s szabályozásoknak megfelelően, a gyereküléseket több korcsoportra bontják le és készítik el:

  • 0. csoport: 10 kg testsúly alatt,
  • 0+. csoport: 13 kg testsúly alatt,
  • I. csoport: 9-18 kg testsúlyig,
  • II. csoport: 15-25 kg testsúlyig,
  • III. csoport: 22-36 kg testsúlyig.

Megfelelő technikai és biztonsági szempontok figyelembe vételével, a gyártók 2-3, illetve már 4 korcsoport összevonásával is készítenek gyereküléseket. A forgalomban így megtalálhatóak már a 0-18 kg-ig, 0-25 kg-ig, 9-25 kg-ig, 15-36 kg-ig vagy 0-36 kg-ig – a teljesség igénye nélkül – terjedő gyerekülések.

2. Gyerekülés öves bekötés vagy Isofix?

Az Isofix-es autósülés legfőbb előnye, hogy ütközés esetén minimalizálja az autósülés elmozdulását, megakadályozza a gyerekülés kipördülését az autóból, így fokozottabb védelmet nyújt.
Hogyan működik? Az autó hátsó ülése mögött 2 Isofix kampó talalható, ezekhez rögzíthetőek az Isofix-es ülés hátulján lévő rudak. További biztonságot ad az, hogy az ülés kioldására csak a szülők/felnőtt képes. (A 2006/2007-től gyártott autókba már gyakori az Isofix, a 2011-től gyártott autókban azonban alapfelszereltség.)

3. További pontok melyek a biztonságot fokozzák:

  • "Grow together" rendszer: a fejtámla emelésével az öv magassága is növekszik, az oldalvédelem tágul.
  • "Grow-with-me": csecsemő test és a fej támogatása testre szabható.
  • "Top Tether" karabineres rögzítőpánt: mely egy 3. ponton való rögzítést tesz lehetővé.
  • Oldalsó ütközésvédelem: kontúrozott ülésforma mély oldalsó szárnyas panelekkel és erőelnyelő szerkezettel, az oldalsó ütközésvédelem biztosítja a fej, a test és a csípő biztonságát.Plusz energiaelnyelő réteggel ellátott fejrész és oldal párnák.
  • A több fokozatba dönthető ülések: állítható fejtámlák további kényelmet és biztonságot szolgálnak.