Gyakori kérdések

Mit tartalmazzon a baba első ruhatára?

A picik bőre nagyon érzékeny az első hetekben. Ezt és az időjárást figyelembe véve alakítsuk ki a ruhatárukat.

A babák bőre nagyon érzékeny ezért nem mindegy milyen anyagokkal érintkezik a nap 24 órájában.

Érdemes pár organikus biopamut ruhát beszereznünk.  Fontos szempont, hogy a ruhák kényelmesek és könnyen feladhatóak legyenek, praktikusak az elől patentos darabok.

-5-6 darab kombidressz/ body ( első körben 56os az átlag méret)

-5-6 darab ujjatlan és hosszú ujjú rugdalózó (a lábfejes praktikus)

- kocsikabát

- lábfejes kisnadrág

- harisnya, zokni

- kiscipő

- vékony sapka

- hálózsák praktikus az alváshoz

- nyáron: pár napozó pluszban

- télen: bundazsák vagy overall

Mi kerüljön a kórházi csomagba?

A kórházi csomag tartalmazza a személyes iratainkat és két táskát, egyet a szülőszobára egyet meg a kórházi tartózkodásunkra. A csomagok tartalmát illetően érdemes egyeztetni az érintett kórházzal, orvosunkkal, szülésznőnkkel.

Egyes kórházakban külön listákat kaphatunk ezekkel kapcsolatban.

Vigyük magunkkal a kiskönyvünket, személyi- ill taj kártyánkat, lakcímkártyánkat, fontosabb leleteinket, házassági anyakönyvi kivonatot vagy apasági elismerő nyilatkozatot.

A  szülőszobai csomagunkba legyen víz, hálóing,tiszta fehérnemű (célszerű eldobható), betét, zsebkendő, wc papaír, törölköző, papucs, tisztálkodó szerek. Amennyiben az őssejtlevétel mellet döntünk a az ezt tartalmazó csomagot is feltételnül vigyük magunkkal. Vannak már forgalomban különböző a természetes szülést segítő gélek, erről kérdezzük meg orvosunkat, mit ajánl.

A kórházi csomagunk lesz a nagyobb, "az anya csomagba" készítsünk minden napra tiszta hálóinget, fehérneműket, praktikus az eldobható, szoptatós melltartót, köntöst ruhát a hazajövetelre, egészségügyi betétet, melltartó betétet, tisztálkodószereket, papucsot, köntöst, tányért, evőeszközt, poharat, haskötő vagy hasleszorító bugyi is hasznos lehet. Telefon, töltő, zsebkendő, wc papír, fertőtlenítő törlőkendő, víz és keksz vagy valami könnyű ennivaló. 

Mit tegyünk a babának a kórházi csomagba?

A babáknak kórházi csomagjának összerakásánál is érdemes az adott intézménynél előre érdeklődni, van-e náluk külön lista, ajánlás ezzel kapcsolatban.

Mindenképpen vigyünk magunkkal 1-es méretű eldobható pelenkát,  2 csomag popsitörlőt, popsikrémet, 4-5 db textil pelenkát, eldobható pelenkázó alátétet is hasznos lehet. Cumi vagy cumisüveg esetleg mellszívó.

Ruhák a benti tartózkodásra (ezt sok helyen biztosítják): 3-4 db 56-os kombidressz, 3-4 db rugdalózó, kis takaró, pár darab vékonyabb sapka, kis kesztyű, takaró.

Hazamenős ruha: jó idő esetén kocsikabát, takaró,  télen bundazsák vagy overall szükséges. A hazamenetelhez ne felejtsük el az autós hordozót.

Ha Apuka is bent lesz velünk a kórházban az "apuka csomagról" se feledkezzünk meg.

Hazamenetelnél ne felejtsétek el a babahordozót!

Babaöböl, szülői ágy mellé helyezhető babaágy - Jó megoldás?

 

A babaöböl nagyon hasznos és biztonságos megoldás lehet a gyermekágyi időszakban.

 Ennek a kicsi,szülői ágyhoz csatlakoztatható babaágyikónak a segítségével mindig magunk mellett tudhatjuk kisbabánkat. Állítható magasságú, így tud pontosan illeszkedni a mi ágyunkhoz. Van dönthető változatú, ami hasfájós, sokat bukó babáknál szintén nagyon hasznos lehet, segítségével a fejrész kicsit meg tudjuk emelni.

Légzésfigyelőt is be tudjuk tenni a matrac alá, így minden szempontból megfelel a kicsi igényeinek.

A legtöbb babaöböl egy mozdulattal mobil kisággyá alakítható, így akár magunkkal vihetjük a lakás különböző pontjaira és "modern bölcsőként" is használhatjuk.

Újszülött kortól fél éves korig, illetve amíg a gyerek fel nem ül (nehogy kiessen) biztonságos. Kapható hozzá már külön ágynemű garnitúra és a szállításhoz zsák is.

Összegezve ez egy nagyon jó megoldás ami ötvözi az együtt-és külön alvás minden előnyét.

 

Milyen matraccal használjuk a bébiőrt?

A matrac lehet hideghab, latex vagy kókuszmatrac is. A vastagsága számít: 3-12 cm között kell lennie. A rugós matracok nem igazán ajánlottak. A memória matracok ha túl puhák belesüppedhet a baba, ezért a legkisebbeknek ez sem ajánlott.
Ha ezeknek a kritériumoknak nem felel meg a matracunk érdemes a mobil légzésfigyelőkön elgondolkodni.

A megfelelő matracvastagsággal használt légzésfigyelő nem zavarja a kicsiket, nem "púposodik" ki tőle a matrac. Ha bizonytalanok vagyunk a választásnál kérjünk szakszerű segítséget.

Milyen kritériumok szerint válasszunk babamatracot?

Ma már a matracok terén is hatalmas a választék mind alapanyag, rugalmasság és vastagság terén.

A matracok kiválasztásánál több fontos szempontot is figyelembe kell vennünk, nagyon fontos a kicsi nyugodt alvása miatt.

- Adjon kellő alátámasztást a babának és ne süppedjen bele, ez fontos a folyamatos, jó oxigénellátottság miatt

- pont illeszkedjen a kiságyba

- legyen könnyen tisztítható, jól szellőző 

- csak bababarát, bevizsgált összetevőket tartalmazzon.

Az egyik legkedveltebb típus a kókuszmatrac, melynek előnye, hogy természetes anyagból, kókuszrostból készül és könnyen tisztítható, nem telepednek meg benne a baktériumok. Ennél a típusnál figyeljünk arra. hogy a matrac milyen kókuszrostból készül és jó ha van szivacs borítása is, mert önmagában ez elég kemény lenne.

Az utazóágyakban általában szivacsmatracok vannak.

Sok méretben kaphatóak, jó árban vannak, könnyűek és moshatóak, de elég puhák, deformálódhatnak hosszú távú használat során és sok folyadékot tudnak magukba zárni.

A hideghab matracok egyre kedveltebbek, a technológia fejlődésével megjelentek itt is az ún. antibakteriális hideghabok, de a legjobb, ha mosható huzatút veszünk. Előnye, hogy képes jó alátámasztást adni amellett, hogy kényelmes és jól szellőzik.

Figyelni kell a keménységére, ne legyen túl puha, nehogy a baba belesüppedjen! Maga a matrac nem mosható és ez a fajta árban a legdrágább. 

Érdemes mérlegelni a különböző szempontokat és utána dönteni.

Milyen bababútorokat vegyünk?

Vásárolhatunk egybe komplett, tematikus bútorcsaládot, de egyesével is összeválogathatjuk a bútorokat: kiságyat, pelenkázót, komódot, szekrényeket, polcot, tárolókat, kinek mir van szüksége.

Babaszoba szetteknél bizosan kompatibilisek a bútorok egymással és ár-érték arányban is jól járunk.

A külső megjelenés mellett fontos szempont a praktikum, melyik bútort mennyi ideig használja majd a gyerek, átalakítható-e, mi fér el a babaszobában stb.

A kiságy a babaszoba egyik legalapvetőbb kelléke, különösen fontos a baba biztonsága és nyugodt alvása érdekében.

A legtöbb modellnél állítható a fekvőfelület magassága, van ágyneműtartós, kivehető oldalrácsos és kombi ágy is, ami pelenkázóval együtt van. Az átalakítható, nagyobb ágyak sokáig és jól kihasználhatóak.

A szekrényeknél, komódnál fontos szempont a jól pakolhatóság, polcok mérete magassága, az akasztós rész nagysága, a gyerekkel együtt nőnek a ruhák is majd.

A pelenkázónál fontos, hogy kényelmes magasságágban legyen, tárolókban, rekeszekben könnyen el tudjuk rendezni a babaápolási dolgokat.

A babák biztosága érdekében érdemes ujjbecsípődést gátló szekrény ajtókat, valamint bababarát festékkel és anyagokkal kezelt- leketekített bútorokat venni.

 

Mire jó a babafészek? Tényleg hasznos?

A babfészek hasznos kiegészítője lehet a babszoba berendezésének, főleg a kezdeti időszakban.

 A babafészek nem feltétlenül része egy klasszikus babakelengye csomagnak, de segíthet a szülőknek a pici altatásánál, hozzásegítheti a babaát a nyugodt pihenéshez.

Különböző méretekben, anyagokból készül. Van kifordítható változat, egy az egyben mosható és huzatos változat is.

Ahogy a neve is jelzi, körbeöleli a picit, olyan érzést biztosítva, mintha anyukája pocakjában lenne. Együttalvásnál is nagy segítség lehet, a szülők ezzel együtt tudják a gyereküket maguk mellé tenni.

Babfészekkel együtt betehetjük a kicsit az ágyba aludni, a légzésfigyelő ezzel együtt is működik.

Éedemes jó anyagból készült változatot venni, ami könnyen tisztítható. 

A baba méretitől, szokásaitól függően 6-7 hónapig, vagy ha nagyobb fészket veszünk tovább is használhatóak.

Elektomos vagy kézi mellszívó a jobb?

Mellszívók nagyon hasznosak lehetnek az anyatejes táplálás elősegítésére és hosszú távú fenntartására. 

A tejelválasztás beindítására elegendő a kézi- , de hosszabb távú, rendszeres használatra érdemes beszerezni egy jó elektromos mellszívót.

Nagyon hasznos lehet az előre elrakott tej, ha az anyuka elmegy pár órára, vagy betegség miatt nem tud szoptatni, ha a baba kevesebbet eszik, átalszik egy etetetést stb.

A legtöbb elektromos mellszívó gyors, megbízható, több fázisú, állítható szívóerejű, egyszerűen tisztítható.

Érdemes olyan márkát választani, amihez később is beszerezhetőek pót alkatrészek, van magyarországi szervíze /márkaképviselete és vannak hozzá kompatibilis kiegészítők.

A kézi mellszívok a tej beindítására illetve alkalomszerű használatra tökéletesek. 

Két változata van, a ballonos- és a karos mellszívó.

Minden baba és anyuka más és más, mindenkinek a saját igényei szerin kell kiválasztani a legmegfelelőbb készüléket. 

 

Hogyan fertőtlenítsem a baba holmikat?

Régebben ezt kifőzéssel oldották meg, ami a mai napig megállja a helyét, de léteznek ma már ennél kényelmesebb megoldások is, a mikrós vagy elektromos sterilizálás. Fontos a babák egy éves koráig alkalmazni.

A picik által használt cumik, cumisüvegek, a mellszívó egyes részeinek, kis kanalak stb fertőtlenítése nagyon fontos a kezdeti időszakban. A picik immunrendszere még nem olyan fejlett és így megvédhetjük őket a kórokozóktól. 

Először mossuk el alaposan a tiszítani kívánt üveget majd használjuk a mikrós vagy elektromos sterilizálót. Mosogatáshoz lehet már kapni kifejezetten erre a célra készült, babás termékeket is.

Mind a mikrós, mind az elektromos sterilizálóval gyorsan és biztonságosan és könnyedén fertőtleníthetjük a kívánt edényeket, csak a működési elv más, a hatás azonos. Azt válasszuk, ami praktikusabb számunkra, gondoljuk végig, mekkora a mikrónk, mennyi dolgot szeretnénk egyszerre sterilizálni, melyik eszöz fér el jobban a konyhánkban.

Kell-e légzésfigyelő vagy csak akkor, ha koraszülött volt a baba?

A bölcsőhalál elkerülése érdekében használatos fontos orvos technikai eszköz.

A kicsik egy éves koráig érdemes használni, nem csak koraszülött babáknál.

Az érzékelőtáblákat vízszintes, kemény felületre kell helyezni a matrac és a kiságy közé. A matrac lehet kókusz, latex vagy memória is, csak 12cm- nél ne legyen vastagabb. 

A szerkezet érzékeli a kicsi lélegzetvételét és a légzésszámot. Légzéskimaradás esetén 15-20 másodperc múlva hangosan riaszt.

Téves riasztás esetén érdemes megvizsgálni a készülék beállításait és az érzékenységen állítani. Lehet mire a szülők az ágyhoz érnek a riasztás felkeltette már a babát is és így mindent rendben találnak.

Szülői ágyban nem használható, ilyen esetben érdemes beszerezni egy pelenkára csíptethető mobil légzésfigyelőt. 

 

Mire jó a bébiőr?

Segítségével akkor is hallhatjuk babánkat, ha nem tartózkodunk egy szobában.

A bébiőr nagyon hasznos, ha nagyobb a lakás, a konyhában vagy a kertben vagyunk. Segítségével hallhatjuk, ha a baba még csak ébredezik, nem sír. Nyaralásra is praktikus lehet magunkkal vinni, hogy kelljen mindig a szobában ülnünk.

Sok változat létezik már, két részből áll, az adó a bábánál, a vevő a szülőknél van. Egyes típusai légzésfigyelővel kombináltak, ezek használhatóak külön, de együtt is.

Ma már inkább a digitális változatok az elterjedtebbek, DECT rendszernél nincs interferencia. (nem zavarják meg a jelet más technikai berendezések)

Van már okostelefonnal összekapcsolható, kamerás változat, ahol láthatjuk is a babát. 

Az egyirányú, ahol a szülők hallják a picit, de beszélni nem tudnak hozzá. 

Egyéb tulajdonságok, amiket figyelembe kell vennünk, ha szeretnénk megtalálni a számunkra legmegfelelőbb készüléket:

- elemről vagy hálózatról működtethető, esetleg tölthető legyen

- a szülői egységen fénnyel, hanggal vagy rezgéssel jelezzen

- hatótávolság fontos szempont, figyelembe kell venni a lakás adottságait

- a szülői egységen látható legyen-e, hogy hány fok van

picinél, kell-e éjszakai fény, altató zene, ébresztő funkció a szülőknek stb.

A lényeg, hogy saját igényeinket és a lakásunk kialakítását és utazási szokásainkat figyelembe véve válasszuk ki a legmegfelelőbb készüléket.