Mellszívó

A mellszívó a kismama kelléktárának egyik alapvető darabja, a babakelengye fontos része. A mellszívók azt a célt szolgálják, hogy a szoptatás után melledben maradt tejet lefejd, így elkerülheted, hogy kebleid kellemetlenül feszüljenek és begyulladjanak.

Ha túl sok tejed van, akkor felesleget lefejheted és tejtároló edényekben lefagyaszthatod. A lefagyasztott tejet pedig bármikor előveheted, ha valamilyen okból kifolyólag pillanatnyilag nem tudod a picit szoptatni.

  Mellszívó használatával stimulálhatod a tejtermelést is, hiszen minél gyakrabban fejsz, annál több tej termelődik. Az egyszerű, kézzel pumpálható mellszívóktól, a dupla fejű elektromos szerkezetekig minden megtalálható a piacon. De vajon Neked melyik a legpraktikusabb, ebben segítünk választani.

Hogyan válassz mellszívót?

A szakemberek szerint csupán az elektromos mellszívók képesek a lehető leghitelesebben imitálni a csecsemő szopási ciklusát, ami percenként ötven és hatvan közötti szívásból és elengedésből áll. Ha azonban nincs túl sok tejed, és nincs is szükséged nagyobb mennyiségre, akkor bátran választhatsz kézi mellszívót is. Ezek a készülékek alkalmasak a tejbelövellés beindítására, a maradék anyatej lefejésére, illetve alkalomszerűen a néha kihagyott szoptatásnál lehetnek a segítségedre.

Kézi mellszívók 2 típusa:

 1. A kézi mellszívók legegyszerűbb változata a ballonos, amely egy kézzel működtethető. A ballon megnyomásának erősségével lehet szabályozni a szívás erősségét.
 2. A másik típus a karos mellszívó, melynek 3 típusa van. Ezek mindegyike szintén egy kézzel működtethető:
  • Az egyiknél a pumpakar lenyomásának mértékével tudod szabályozni a ritmust és az erősséget.
  • A másik esetében a kar működtetéséhez ugyan mindig ugyanarra az erőkifejtésre van szükség, de a mellszívó szíváserősség-szabályozóval van ellátva, így ezzel állíthatod be a kívánt szíváserősséget.
  • Létezik olyan is, amelyiknél a pumpakar két fázisban működtethető: a felső rész lenyomásával beindítható a tejbelövellés, az alsó rész lenyomásával pedig erőteljesebb vákuumot és ritmust tudsz létrehozni. Ennek használata a kezed számára kevésbé megterhelő.

Elektromos mellszívók:

Az elektromos mellszívók a kézi mellszívóknál sokkal nagyobb teljesítményre képesek. Használatuk kényelmes, mert nem kell folyamatosan pumpálnod, így nem fárad el a kezed. A legtöbb elektromos mellszívó tökéletesen imitálja a baba szopásának két szakaszát. Amíg nem indul meg a tej, addig ugyanis sokkal apróbb, de sűrűbb szívásokra van szükség, amit kézzel nehéz imitálni, az elektromos mellszívók azonban tudják.

Ezek automata szerkezetek természetesen jóval drágábbak, mint kézi társaik, azonban a lehető legkényelmesebbek, hiszen nem kell fáradságos pumpálással töltened az idődet.

Minden típusnál állítható a szívóerősség, némelyiknél még a szívási ritmus is.

Az elektromos mellszívó akkor ajánljuk:

 • ha kevés a tejed, az anyatej fokozására használhatod a készüléket
 • ha keveset szopik a baba, de sok a tejed;
 • mellgyulladás esetén, amikor az még csak kezdeti szakaszban van: ilyenkor ugyanis nagyon fontos, hogy minden szoptatás után a hátsó mirigyekből is tökéletesen ki tudd fejni az anyatejet.

Vannak olyan speciális helyzetek, amikor nem tudod szoptatni a babát, de szükség van a tejtermelődés fenntartására. 

 • ha babád mellett dolgozol és ki kell hagynod néhány szoptatást
 • ha a babád koraszülött vagy kórházban fekszik;
 • amikor el kell utaznod pár napra;
 • mellgyulladás esetén, ha olyan antibiotikumot kell szedned, ami mellett nem szoptathatsz: ilyenkor a melleket 2-3 óránként mindenképpen le kell fejni, hogy a tej mennyisége ne apadjon, és a gyógyszerszedés után visszatérhess a szoptatáshoz;
 • ha a mellbimbó kisebesedik.

Az elektromos mellszívók egyes típusának van két szívófejes változata is, segítségével egyszerre mindkét melled egyszerre lefejtheted. Ezt akkor válaszd, ha a szoptatás után is bőségesen marad tejed, és a lehető legrövidebb idő alatt szeretnél végezni a fejéssel. Ezek a készülékek alkalmasak a teljes tejmennyiség lefejésére is. Működésük csendes, ezért utazás közben, kórházban is diszkréten használható.

Az egyszerűbb típusoknál te magad öntöd a lefejt tejet az anyatejgyűjtő edénybe, azonban a legtöbb fajtánál már tejtároló pohár, zacskó vagy cumisüveg csatlakoztatható a szívófejhez.

Bármelyiket is választod, arra mindenképpen figyelj, hogy a legtöbb mellszívó csak ugyanolyan márkájú cumisüveggel, sterilizálóval kompatibilis. Így választás előtt ezt is fontold meg!